Bli kjent med: Karianne Muri, forkjemper og pådriver

Karianne Muri er en engasjert veterinær som har viet sin karriere til å fremme dyrevelferd og belyse sammenhengene mellom vold mot dyr og vold mot mennesker. Karianne er en av pådriverne for prosjektet "Se sammenhengen", som har som formål å bekjempe vold mot dyr og mennesker ved å skape større bevissthet og samarbeid mellom ulike fagfelt. Karianne ønsker å bidra med sin kompetanse om vold mot dyr i opplæringen av personer som gir omsorg til familiedyr i omsorgssenteret til Stiftelsen Salus. Målet med opplæringen skal være å kunne avdekke påførte skader hos dyr, forstå sammenhengene mellom vold mot dyr og vold i nære relasjoner og vite hvordan man håndterer mistanker om vold. Vi har stilt Karianne noen spørsmål for å bli bedre kjent med henne.  

Hvor har du vokst opp?
- Det korte og forenklede svaret er at jeg er en Oslo-jente som tilbragte tre formative år sør i England. 

Hva har trigget ditt engasjement for voldsutsatte dyr? Født sånn eller blitt sånn?
- Som mange andre som velger veterinæryrket, har jeg vært glad i dyr fra veldig ung alder. Jeg var veldig opptatt av hunden vår, og favorittene på TV var bl.a. James Herriot’s «All creatures great and small» og naturprogrammene til David Attenborough. Da jeg senere studerte veterinærmedisin i Bristol, var jeg heldig å ha en av de store guruene i dyrevelferdsfaget, professor John Webster, som foreleser. Etter noen år som kliniker ville jeg i større grad forfølge engasjementet mitt for dyrevelferd, men det var litt tilfeldigheter som gjorde at jeg begynte på en doktorgrad på veterinærhøgskolen. Avhandlingen handlet om dyrevelferd og husdyrrøkt i geitenæringa, så det var da jeg begynte å fordype meg i menneskers og dyrs roller i hverandres liv. Engasjementet for voldsutsatte dyr kom som en videreutvikling av dette. Så jeg er nok en blanding av «født sånn» og «blitt sånn». 

Hva tenker du er den største utfordringen i forebyggingsarbeidet mot vold og overgrep?
- Hovedutfordringen er nok kanskje å finne tiltak som effektivt hindrer volden før den har startet. I prosjektet «Se Sammenhengen» har vi fokusert på å stoppe pågående vold ved å spre kunnskap om identifisering og håndtering, samt bevissthet om sammenhengene mellom vold mot dyr og vold i nære relasjoner. Det er også en utfordring at vold mot dyr og mennesker ofte ses på som separate fenomener. Folk som jobber med voldsutsatte mennesker kan mangle et blikk på familiens dyr, mens de som jobber med dyr ikke nødvendigvis vurderer om det kan være andre sårbare individer i familien. Dermed kan man lett gå glipp av det totale og komplekse trusselbildet i en familie. Det må derfor tenkes mer helhetlig og kommuniseres mer på tvers av etater. 

Hva savner du i dagens samfunn?
- Jeg savner mer ektefølt empati med de som ikke har vært like heldige som mange av oss andre, og en større vilje til å dele. 

Hva er din visjon for samfunnet?
- Jeg drømmer om et samfunn preget av mer empati, toleranse og respekt for både mennesker, dyr og naturen. 

Hva er dine bidrag for å få det samfunnet din visjon beskriver? 
- Mitt lille bidrag er å prøve å spre kompetanse og bevissthet om dyrevelferd generelt, om mishandling spesielt, og om hvordan velferden til dyr og mennesker er knyttet sammen på mange måter.

Hva holder deg gående og sørger for at du forblir engasjert?
- En ting som virkelig engasjerer er å møte og snakke med folk fra andre yrker enn mitt eget, som på en eller annen måte berører tematikken i sin jobb. Jeg får litt mer tro på menneskeheten når jeg ser hvor mange bra folk som tross alt finnes og som har det samme målet.

Hva jobber du konkret med akkurat nå?
- Nå har jeg nettopp tilbakelagt en intens periode med sakkyndigoppdrag i flere rettssaker. Ellers er jeg involvert i forskning både på Veterinærinstituttet og på NMBU veterinærhøgskolen. Jeg er bl.a. med i et spennende prosjekt der vi undersøker sammenhenger mellom hvordan bønder har det og velferden til dyra deres. Også er vi fullt i gang med å planlegge høstens «Se sammenhengen»-seminar og et tverrfaglig nettverksmøte for forskere. Men akkurat nå skal jeg ha ferie! 

Prosjektet «Se sammenhengen» - hva er historien bak, hvorfor er dette viktig?
- Det startet i kjølvannet av at jeg foreleste om menneske-dyr-forhold på politihøgskolen for snart ti år siden. Det var da jeg for første gang gravde meg ordentlig ned i litteratur om dyrevelferdskriminalitet og sammenhengene mellom vold mot dyr og mennesker. Det slo meg hvor lite jeg selv hadde lært om dette som student, og hvor lite vi underviste om dette for våre studenter. Så da begynte jeg så smått å bygge opp kompetanse, alliere meg med kollegaer som delte engasjementet og ta tak i det på ulike måter. Et par år senere var det en mediesak der daværende leder av Krisesentersekretariatet snakket om voldsutsatte som vegrer seg for å oppsøke hjelp, av frykt for å forlate dyra hos en voldelig partner. Så jeg tok kontakt med henne, og vi klekket ut en plan sammen med Dyrebeskyttelsen Norge. Det første vi gjorde var å søke om tilskuddsmidler til en rundebordskonferanse. Det var starten på prosjektet «Se sammenhengen». Prosjektet har rullet og gått siden med ulike tiltak – bl.a. utvikling av denne veilederen. Men vi er avhengig av at vi får bevilget tilskuddsmidler fra år til år for å fortsette arbeidet vårt.

Forrige
Forrige

Deltakelse på årets Istanbulkonferansen

Neste
Neste

Omsorgssenteret for familiedyr er ferdigstilt!